Låt oss ta hand om digHar du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ditt första besök hos en barnmorska. Hos oss får du en personlig barnmorska som följer dig under hela din graviditet och fram till första tiden efter förlossningen. Barnmorskan följer hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt. Tillsammans med barnmorskan gör ni en upp en vårdplan för graviditeten. Om du behöver specialiserad vård som du inte kan få hos oss, hjälper vi dig vidare. Alla dina besök och undersökningar är avgiftsfria och frivilliga.
Hälsosamtal, Inskrivning och vårdplanAtt vänta barn är en tid i förändring och många frågor dyker upp, prata med din barnmorska om du känner dig ledsen eller oroligt. Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, vi hjälper dig under hela din graviditet, från inskrivning till efterkontroll.
Såhär går det första besöket och inskrivningen till:- Barnmorskan kommer att fråga dig om din hälsa och dina kostvanor, om rökning, eventuell medicinering, alkohol och om arbets- och familjeförhållanden.
- Ni kommer att prata om era förväntningar kring graviditeten, förlossningen och föräldraskapet.
- Du tar blodprov och urinprov. Det som testas är bland annat: blodgruppering, röda hund, syfilis, HIV, hepatit, järnvärde och järnreserv samt om du har protein i urinen som kan vara ett tecken på urinvägsinfektion eller nedsatt njurfunktion.
- Du väger dig.
- Barnmorskan beräknar ett förväntat förlossningsdatum utifrån din senaste mens.
- En journal upprättas. Alla uppgifter nu och framöver förs in i en MVC-journal som följer dig hela vägen fram till förlossningen. Så att all information om dig ska finnas samlad.
- Under det här besök blir du också erbjuden information om fosterdiagnostik. Så som ultraljud, KUB och NIPT
Hur ofta besöker man barnmorskan?Man besöker barnmorskan ungefär sex till tio gånger om graviditeten är utan komplikationer. Ofta erbjuds du som är gravid för första gången fler besök än du som har fött barn tidigare. Graviditetsvecka 6-8 har du ditt första besök och skriver in dig på barnmorskemottagningen. Nästa besök sker omkring graviditetsvecka 10-12, då vi gör ett så kallat rutinultraljud. Från och med graviditetsvecka 28-29 blir besöken mer regelbundna. Ungefär två månader efter förlossningen brukar vi kalla till ett uppföljande eftervårdsbesök.
Fosterdiagnostik undersöker om fostret har genetiska avvikelser som kan påverka barnets liv. Även ultraljudsundersökningen, som många föräldrar ser fram emot, är en sorts fosterdiagnostik. Genom att få ordentligt med information om vad det innebär kan blivande föräldrar fatta beslut om huruvida de vill gå vidare med de olika testerna när det blir dags. Även standardproverna som tidigare nämnts görs vid besöket vecka 9-12, såsom blodprov, blodtryck, urinprov och vikt.
Prover och kontrollerVid besöken tar barnmorskan prover och kontrollerar hur fostret och du som är gravid mår. En del prover tas bara vid inskrivningen, andra tas vid flera tillfällen. Vilka prover och kontroller som görs kan variera något.
En del behöver gå till specialistmödravårdenDu kan behöva gå till specialistmödravården om du har någon sjukdom eller annat som kan påverka graviditeten eller förlossningen. Det kan vara om du till exempel har högt blodtryck, diabetes eller tidigare har fött barn för tidigt. Barnmorskan eller läkaren på mottagningen skickar en remiss till specialistmödravården.
Planer inför förlossningenVid något av de sista besöken före förlossningen skriver barnmorskan ner en sammanfattning av graviditeten. Hen skriver medicinska fakta och hur du upplever att graviditeten har varit.
Barnmorskan skriver även ner önskemål och tankar inför barnets födsel och kring amning, så att barnmorskorna på förlossningen och BB senare kan ta del av dem. Du kan komplettera med att själv skriva ett förlossningsbrev.
Om du går över tidenDet är vanligt att gå över tiden. I så fall får du tid för kontroll där du ska föda. Tiden för kontrollen skiljer sig mellan olika kliniker i landet, och beror också på hur barnet och du som är gravid mår.
Efter förlossningenNär du har kommit hem från BB kan du ringa barnmorskemottagningen och boka en tid för efterkontroll. Den brukar göras mellan en och tolv veckor efter förlossningen. Ibland kan det behövas flera efterkontroller, en ganska snart efter förlossningen och en senare.
Vid besöket kontrolleras ditt blodvärde, blodtryck och din vikt. Barnmorskan eller en läkare kan göra en gynekologisk undersökning. Du får också information om hur du ska träna musklerna i bäckenbotten. På en efterkontroll kan du också prata om hur förlossningen var, och om den första tiden som förälder, barnmorskan tar även upp om du behöver preventivmedel.